642-832 70-432 C4040-109 070-341
 harta evenimente
 sport cu capul fotomix
 pitestiforumisti contact
banner
 bancuri blogcisme festival de scurt metraje pitesti scurte, bune si destepte


"Moartea pandea in acelasi loc"/ Pe bune?!

N-ati auzit? Moartea pandea in acelasi loc!
Cum in care loc? In acelasi loc! Nu e clar? In acelasi loc!

In caz ca va e greu sa intelegeti un asemenea titlu, aflati ca nu sunteti singurii, nici eu n-am inteles nimic din titlul asta stupid. Acesta este un titlu de articol aparut in editia online a ziarului local Curierul, cred ca cel mai cunoscut ziar din Pitesti.

De cand citesc eu ziare - si pot sa spun ca de la 18 ani, de cand am plecat la facultate de la mama si de la tata, am deprins obiceiul de a cumpara si citi presa in fiecare zi - n-am vazut un titlu mai pe langa din toate punctele de vedere ale redactarii unui articol de ziar si ale respectarii unor reguli minime de logica in constructia unei propozitii.
Articolul cu pricina este scris de un anume Cosmin Nicolae (poor guy!) si spre binele nostru al tuturor, sa speram ca a scapat in ziar neverificat, pentru ca daca un redactor sef i-a dat drumul asa, atunci e JALE.

Mai intai: cuvintul "acelasi" exprima prin definitie o relatie intre 2 termeni. "Acelasi loc" vorbeste despre un loc care este identic cu un altul, ceea ce -l face sa devina unul si acelasi. Un titlu de articol de ziar poate cel mult sa vorbeasca despre "acelasi loc" doar in cazul in care face referinta la un articol redat alaturat acestuia. Dar cel mult ! Altfel, e total eronat sa folosesti "Acelasi" fara a avea un termen de comparatie.

Doi: "Moartea", ca subiect al unui articol de ziar, implica faptul ca acel articol trebuie sa se refere la ceea ce este anuntat in titlu. E o regula de bun simt, pe care o stiu si eu si cred ca orice om cu putina minte. Titlul unui articol anunta tema/ subiectul articolului. Pai daca e asa, draga Cosmin Nicolae, atunci trebuia sa vorbeste despre moarte in articol. Ce face moartea, cu ce se mai ocupa ea, unde pandea, de cat timp pandea ea, pandea in acelasi loc ca asa-i placea ei sau ca era obligata sa pandeasca in acelasi loc....poate mai e o Moarte mai Sefa decat Moartea care pandea in acelasi loc care o obliga pe Moartea aia obisnuita sa pandeasca in acelasi loc.... Din pacate insa, dupa ce a dat o astfel de perla pe Internet, acest ziarist agramat nici macar nu respecta regula ca titlul sa corespunda cu continutul articolului, iar continutul articolului lui nu are nici in clin nici in maneca cu semi-superbul titlu.

E greu, zau, sa scrii un articol al carui titlu este "Moartea pandea in acelasi loc".
Va imaginati? Hai sa facem un exercitiu de jurnalism in stil adevarat, pur profesionist, asa cum domnul "ziarist" de la Curierul nu prea stie sa faca....

Deci....Cine are cateva notiuni minime de redactare in stil jurnalistic stie ca trebuie respectata regula celor 5 W (sau 6) sau regula piramidei inversate. Cele mai importante informatii primele, cele mai putin importante, la final.... Prima fraza a unui articol trebuie sa raspunda la intrebarile: Cine, Ce, Unde? Cand? Cum?

Suntei pregatiti? Incepem!

Titlu articol: Moartea pandea in acelasi loc

Lead: Ieri, 19 octombrie, moartea pandea in acelasi loc, stand ascunsa si ghemuita ca pentru a prinde in capcana pe nefericitii neatenti. Moartea, ale carei antecedente sunt binecunoscute printre cei care au dat nasul cu ea in trecut in acelasi loc, a mai fost surprinsa si saptamana trecuta, politistii de la circulatie amendand-o cu 100 RON pentru infractiunea de "a sta la panda" conform articolul 3 din Codul XXX. Politistii argeseni au fost vigilenti si nu au cazut in capcana mortii care pandea in acelasi loc, iar pentru actiunea lor, au fost chiar premiati de primarul Tudor Pendiuc. Unde? In acelasi loc, evident!

Autor:   Nicoleta

0  comenteaza 20 October, 2009  


Comentarii
   login      >>|user nou?   >>
--------

<< hellobacau  | hellosibiu  >>
--------

Locatii
* Cinema / Teatre
* Muzee / Galerii
* Cluburi, baruri, pub-uri * Shopping
* Pizzerii * Farmacii
* Hoteluri / Turism * Banci
* Intretinere / Sport * Benzinarii
* Auto * Notariate
* Administratie locala *Diverse
* Agentii Imobiliare * Restaurante
--------

--------


--------


Poza zilei
poza zilei
--------
logo HP home | despre noi | sitemap | ajutor | termeni si conditii | contact
© Copyright Hello Pitesti 2008. Toate drepturile rezervate.