642-832 70-432 C4040-109 070-341
 harta evenimente
 sport cu capul fotomix
 pitestiforumisti contact
banner
 bancuri blogcisme festival de scurt metraje pitesti scurte, bune si destepte


Graffiti (arta de strada)

     Sarind de la freerunning la ceva la fel de urban ca el este arta de strada sau graffitiul.
 
    Graffiti este un termen general referitor la inscriptii caligrafiate sau imagini pictate sau gravate pe pereti sau alte suprafete publice sau private, care nu sunt destinate acestui scop. Cand este facut fara consimtamantul proprietarului, constituie vandalism (care este ilegal). Graffiti a existat inca din antichitate, in perioada Greciei antice si a Imperiului roman.
 
    In urma cu aproape 50 de ani au aparut primele semne ale graffitiului pe strazile Americii, insa niciuna din inscriptiile prezente pe peretii marilor orase nu are de-a face cu ceea ce inseamna acum graffiti-ul. Prin 1960 activistii politici si gastile de cartier precum Savage Skulls, La Familia sau Savage Nomads isi marcau teritoriul cu inscriptii impotriva sistemului. Abia la sfarsitul anilor '60 au aparut pe strazile din Philadelphia semnaturi care au primit denumirea de Tag-uri. Top Cat, Cool Earl si Combread au fost primii, ei au pus bazele fenomenului, mai mult ca sigur, fara voia lor. Faceau ce le placea si fara sa isi dea seama ca arta lor prinde aripi, atrage noi adepti si se dezvolta cu o viteza ametitoare. Adevarata explozie a graff-ului a avut loc pe Coasta de Est a Americii la 170 de km distantza de "Philli", mai precis in New York.
 
    In anul 1971, publicatia „New York Times” a realizat un material despre fenomenul graffiti care luase nastere pe strazile orasului New York. In acel articol se vorbeste despre un anume „artist graffiti” care semna cu pseudonimul TAKI 183. Identitatea lui nu era cunoscuta, stiindu-se doar ca numele sau era Demetrius si ca numarul 183 ar fi numarul strazii pe care locuia.
 
     In anul 1973, sociologul Hugo Martinez, profesor la City College din New York, a intuit potentialul acestor artisti ai strazii, fondand Uniunea Artistilor de Graffiti cu scopul de a promova artistii talentati din lumea graffiti-ului, prin intermediul unor expozitii organizate de Uniune. Articolul din anul 1973 al revistei "New York", intitulat "Parada graffiti", semnat de Richard Goldstein, a fost o recunoastere publica a potentialului acestor "artisti ai strazii".
Incepand cu anul 1974 s-a incetatenit stilul caracterizat prin realizarea de peisaje intregi de jur-imprejurul tag-urilor, toate acestea pe suprafata intreaga a metrourilor sau alte mijloace de transport in comun.
 
     Arta graffiti si-a inceput rapidul declin in anii 80 cand acest fenomen a fost absorbit de partea comerciala si de piata artistica a New York-ului. Anii '80 au insemnat deci un regres in istoria miscarii graffiti-ului si datorita schimbarilor majore care aveau loc in societatea americana. Cocaina a inceput a fi folosita tot mai des, iar traficul de droguri a dus la achizitionarea armelor de foc. Toate aceste elemente se intalneau pe strazi, viata pe strada devenind din ce in ce mai periculoasa. Pe deasupra, legea a interzis comerciantilor vanzarea vopselelor minorilor, iar comerciantii erau obligati sa depoziteze vopselele in locuri special amenajate, facand astfel furtul din magazine mult mai dificil.
 
     Si cu toate astea graffitiul nu s-a oprit aici si a luat o mare amploare in intreaga lume.
 
Termeni folositi in graffiti:
   
     O serie de cuvinte si expresii au ajuns sa descrie diferite stiluri si aspecte legate de graffiti. Ca toti termenii argotici, expresiile variaza de la zona la zona. Mai jos sunt cativa termeni folositi in limba engleza:
 • tag - o semnatura stilizata a unui writer
 • throw-up si bomb - De obicei in stilul bubble sau panel (bubble = un bomb/throw-up foarte rotunjit cu aspect de bule, panel = un bomb/throw-up in stil old school(asemanator literelor de tipar) fara fund la litera. De obicei are o culoare pentru contur (cum ar fi negru) si una pentru umplere (de exemplu crom (argintiu)). Throw-up-ul nu este umplut complet(are un fill dat in graba),bombul este un rheow-up cu fill complet, uneori cu umbre si lumini . Literele sunt usor de executat.
 • roll-up - este
 • piece (de la masterpiece - capodopera) - un panel sau u whild stile (litere neinteligibile), adesea cu efecte 3D, sageti care dau fluiditate (flow) si directie, multe culori si tranzitii cromatice si alte efecte diverse. Realizarea unui piece necesita mai mult timp decat un throw-up. Cu cat locatia este mai la vedere, iar lucrarea este mai bine executata, cu atat creste respectul pentru writer.
 • burner - un piece amplu si mai elaborat decat un piece normal. Aceste lucrari sunt realizate de obicei legal, datorita timpului si efortului depuse pentru executarea lor; dar primii writer-ri din New York faceau burner-e ilegal, pe trenuri.
 • bombing - nu are nici o legatura cu terorismul, ci descrie pictarea cat mai multor suprafete. Pentru aceasta se folosesc de obicei throw-ups (sau bomb-uri), deoarece nu necesita mult timp pentru executie.
 • to slash' a tag - a taia sau a scrie peste tag-ul cuiva, socotit ca o insulta grava adusa persoanei care a facut tag-ul taiat.
 • going over - daca un writer merge peste opera altuia, este analog cu o declaratie de razboi writer-ului. Majoritatea grafferilor respecta operele altora, iar regula de baza pentru inlocuirea creatiilor anterioare este urmatoarea: tag - bomb - piece. De asemenea se poate picta peste lucrarile "taiate" deja. Daca cineva incalca aceste reguli, este considerat un "toy" sau pur si simplu o pacoste.
 • buffing (to buff) - a indeparta graffiti folosind substante chimice si alte instrumente.
 • toy - un graffer fara experienta sau fara talent. Writer-ii versati folosesc acest cuvant ca un termen derizoriu pentru grafferii nou aparuti. Acesti writer-ii de obicei se alatura intr-un grup cu experienta, ca sa vada cum decurge un graffiti.(Eu personal nu ii suport)
 • king/legenda - writer cu un anume respect printre alti grafferi. A detine interiorul (to own the inside) inseamna sa ai majoritatea tag-urilor in interiorul trenurilor, iar a detine exeriorul inseamna ca majoritatea lucrarilor sunt pe exteriorul trenurilor.
     In Romania fenomenul graffiti a aparut in jurul anului 1990. Artistii primei generatii romanesti : ERPS, SERM, KeRo, NoVA (in UCB), SuFLo(in GBS), MSeR, MISTeR etc. Alte crew-uri LTS, MPK, DCB, BRS, DNK etc.
 
       Vreau sa multumesc anticipat Nicoletei si lui Rafael pentru ocazia de a ne exprima in stilul nostru la demonstratia de graffiti din pitesti organizat de HelloPitesti si ne-a dat oportunitatea sa trezim Pitestiul din monotonia asta ametitoare......Peace all....
Autor:   UKO

0  comenteaza 24 December, 2009  


Comentarii
   login      >>|user nou?   >>
--------

<< hellobacau  | hellosibiu  >>
--------

Locatii
* Cinema / Teatre
* Muzee / Galerii
* Cluburi, baruri, pub-uri * Shopping
* Pizzerii * Farmacii
* Hoteluri / Turism * Banci
* Intretinere / Sport * Benzinarii
* Auto * Notariate
* Administratie locala *Diverse
* Agentii Imobiliare * Restaurante
--------

--------


--------


Poza zilei
poza zilei
--------
logo HP home | despre noi | sitemap | ajutor | termeni si conditii | contact
© Copyright Hello Pitesti 2008. Toate drepturile rezervate.