642-832 70-432 C4040-109 070-341
 harta evenimente
 sport cu capul fotomix
 pitestiforumisti contact
banner
 bancuri blogcisme festival de scurt metraje pitesti scurte, bune si destepte


Traditii romanesti vs obiceiuri adoptate

Cand eram mica si stateam vacantele la tara, ascultam mereu impreuna cu bunicii mei muzica populara, si era frumos, era un sentiment aparte si mereu ne inveselea.

Trebuie sa recunosc ca nu am mai ascultat de ceva vreme muzica populara, si nu se afla nici in playlist-ul meu in care cap de linie sunt de departe alte genuri si alti artisti, si nu, nu ma refer la artistii extra-super-mega mediatizati pe care nu dau nici doi bani. Si asta este un motiv pentru care detest televiziunea - niciodata nu promoveaza ceea ce trebuie, ca se mai nimereste cate unul de calitate p-aici p-acolo, aia e alta treaba, dar oricum se intampla mult prea rar.
 
Ei bine, zilele trecute am luat parte la niste petreceri cu muzica populara, cantata foarte bine, si mi-am adus aminte de zilele petrecute cu bunicii mei.
Mi s-a intamplat de foarte multe ori sa fac cunostinta cu un adolescent oarecare si din una in alta sa ajungem la subiectul muzica, iar la intrebarea „tu ce muzica asculti?” sa mi se raspunda cu „ de toate in afara de populara”.
N-am inteles niciodata de ce oamenii, sau poate in special persoanele de varsta mea au o reticenta si o antipatie pentru muzica populara. Am observat ca ei considera ca daca asculti muzica populara esti un ratat, sau daca nu esti ratat esti cel putin un ciudat demodat. In orice caz departe de „cool”, iar majoritatea vaneaza cuvantul asta. Daca prin faptul ca imi place muzica populara devin o ciudata demodata, atunci sunt mandra ca sunt asa. Sincera sa fiu, nu ma vad ascultand genul asta seara cand vin de la liceu, dar cu siguranta la petreceri mai merge si cate-o sarba.
 
Nu am vanat niciodata cool-ul si nici nu o sa-l vanez vreodata. Nu ascult un anumit gen de muzica, nu ma imbrac intr-un anumit fel  si nici nu ma port intr-un anumit mod pentru ca asa e pe val. Asta ar insemna sa tai constient din personalitatea mea si sa fac parte dintr-o turma de oi fara pespective, ce urmeaza orbeste o anumita tendinta.
Mie-mi plac si intotdeauna mi-au placut traditiile romanesti. Imi plac costumele traditionale, imi place mancarea traditionala si imi plac petrecerile cu specific romanesc. Intr-o discutie cu un oarecare cutarica, mi-am expus parerea ce o gasiti si in textul de mai sus si am primit intrebarea ( prosteasca in opinia mea): „dar cum poti sa asculti numai muzica populara si sa te duci numai la petreceri lautaresti?!”.  Frate, nu am sustinut niciodata asta si nici nu o s-o sustin vreodata. Eu doar apreciez si sunt mandra de datinile romanesti.
 
Nu inteleg de ce oamenii adopta tot felul de obiceiuri si uita cu totul de ale lor, nu am nimic cu traditiile din afara si chiar imi plac mult, imi place varietatea si-mi place sa stiu cat mai multe despre celelalte tari si obiceiurile lor, dar atata timp cat tinem si la ale noastre. Daca am accepta traditiile respective si le-am abandona pe ale noastre, ar insemna sa ne micsoram semnificativ universul, sa ne pierdem identitatea, sa uitam cine am fost si sa devenim o tara fara cultura si fara traditie.
 
Sunt mandra ca bunica mea poarta zi de zi costum national, sunt mandra ca stiu sa joc in sarbe, hore, invartite si alte jocuri romanesti si mai presus de toate sunt mandra ca familia mea apreciaza datinile lasate din mosi-stramosi.
Ce vreau eu de la 2010? Prea multe ca sa le insir, si da, am asteptari mari, dar cum am spus si in editorialul trecut vreau ca oamenii sa-si deschida mintile si sa vada ce sunt, de unde au plecat, si unde vor sa ajunga.Vreau o lume mai buna, si nu pentru mine, pentru noi toti.
 
Sa aveti un an si un deceniu perfect!
Autor:   Cristina

0  comenteaza 4 January, 2010  


Pentru a putea adauga un comentariu trebuie sa fii logat! 0


Comentarii

O  Felicitari!   Luni, 4 Ianuarie 2010 16:30
nickipercea
Felicitari pentru articol si pentru tema aleasa. E intr-adevar o problema faptul ca renuntam atat de usor la traditii, la specificitate, la obiceiuri si cutume populare. E pacat ca ele nu sunt prezervate, dar in acelasi timp, din punctul meu de vedere, e la fel de pacat ca muzica si traditiile populare, atunci cand intr-adevar sunt aduse in prim pln, sunt de cea mai joasa calitate. Recte toate evenimentele gen zilele pitestiului, zilele muscelului, argesului etc etc care au in centru muzica populara, dar cea lipsita de valoare reala si de lucratura muzicala specifica muzicii populare adevarate. Poate de aceea, mie una mi-e sila de numarul mare de evenimente concertistice cu muzica populara din Pitesti. Am zis! :P

___
   login      >>|user nou?   >>
--------

<< hellobacau  | hellosibiu  >>
--------

Locatii
* Cinema / Teatre
* Muzee / Galerii
* Cluburi, baruri, pub-uri * Shopping
* Pizzerii * Farmacii
* Hoteluri / Turism * Banci
* Intretinere / Sport * Benzinarii
* Auto * Notariate
* Administratie locala *Diverse
* Agentii Imobiliare * Restaurante
--------

--------


--------


Poza zilei
poza zilei
--------
logo HP home | despre noi | sitemap | ajutor | termeni si conditii | contact
© Copyright Hello Pitesti 2008. Toate drepturile rezervate.