642-832 70-432 C4040-109 070-341
 harta evenimente
 sport cu capul fotomix
 pitestiforumisti contact
banner
 bancuri blogcisme festival de scurt metraje pitesti scurte, bune si destepte


The Hurt Locker. Sau Opener. (film review)

La mine a fost Opener. Nu a durut filmul in sine. Este un film de 2 lei, fara valoare artistica, fara screenplay original (si a luat si pentru asta Oscarul), dar  a durut tare mesajul.

Mesajul ala implementat adanc in mintile tuturor oamenilor de rand americani, invatati sa creada ce vad si ce li se spune, fara sa judece, mesaj care se vrea sa se transmite mai mult in mod subliminal decat in mod direct. Nu se leaga de termini clasici, nici nu se pronunta cuvantul razboi in film. Se leaga de lupta dintre bine si rau. Unde BINE inseamna slujba soldatilor americani in Iraq si RAU inseamna lipsa de cooperare a insurgentilor cu fortele americane. Se induce ideea aia ca soldatii fac ceva nobil si uman, ca de fapt incearca sa salveze natiunea cotropita, dar ei (natiunea cotropita) nu vor asta, si ca de fapt intrusii, in propria tara, sunt chiar locuitorii ei. Orice persoana din afara bazei militare e pusa intr-o lumina negativa si are aer suspect, mereu aproape de a devenii un potential inamic. Citind review-uri de oameni inconstienti am vazut de fapt mesajul real al filmului pentru mase : “e un film patriotic, adevarat american... in care uncle SAM, e bun si isi pune in joc viata pentru irakienii nerecunoscatori si ne-responsivi” (comentariu de pe hotnews)

E un film fara inceput, cuprins si incheiere, in care se repeta acelasi proces. Pentru ca exista 2 emotii majore (frica si iubire) din care se trag restul de emotii secundare, regizorita Kathryn Bigelow (daca intr-adevar ea este in totalitate in spatele filmului, desi ma indoiesc) se leaga fix de cele mai apropiate elemente din sfera: frica de moarte si iubirea celor dragi.
E un film de exploatare emotionala usor de realizat, insa cu efect enorm. Cireasa de pe tort sunt fazele de final in care negrul isi manifesta frica de moarte si spune ca vrea un baiat cu iubita lui (mesajul subliminal: procreeaza frate, creaza inca pe cineva, preferabil baiat care sa serveasca si el sistemul) si alegerea lui James de a se intoarce inapoi in Iraq, pentru ca asta este el, dezamorsatorul pulii si il defineste lucrul asta.. curajul sau enorm, luandu-si la revedere de la familie, si preferand misiunile in detrimentul ei.

Nu am vrut sa scriu despre film, pentru ca publicitatea negativa e tot publicitate, dar am citit comentariile de pe hotnews, pentru ca sunt 3 articole legate de film, si m-am intristat. Oamenii il vad ca un film bun, cu mesaj corect si s-au lasat impresionati de actiune (care pe mine m-a lasat mort din punct de vedere emotional).

Cel mai enlightening lucru care l-am auzit in ultimele zile a fost ca nu exista drepturile omului. In realitate, sunt privilegii. Si lista se micsoreaza pe masura ce trece timpul. The Hurt Locker, impreuna cu multe alte lucruri ieftine, dar cu efect, care ni se vad zilnic, duce oamenii un pas mai departe pe calea ignorantei si a sclaviei. Noua forma de sclavie, aia de a crede ca TU decizi, si alegerea e a ta si e personala.
Si te intrebi ce inseamna sa fii sane?

Autor:   Iulian T.

0  comenteaza 10 March, 2010  


Pentru a putea adauga un comentariu trebuie sa fii logat! 0


Comentarii
   login      >>|user nou?   >>
--------

<< hellobacau  | hellosibiu  >>
--------

Locatii
* Cinema / Teatre
* Muzee / Galerii
* Cluburi, baruri, pub-uri * Shopping
* Pizzerii * Farmacii
* Hoteluri / Turism * Banci
* Intretinere / Sport * Benzinarii
* Auto * Notariate
* Administratie locala *Diverse
* Agentii Imobiliare * Restaurante
--------

--------


--------


Poza zilei
poza zilei
--------
logo HP home | despre noi | sitemap | ajutor | termeni si conditii | contact
© Copyright Hello Pitesti 2008. Toate drepturile rezervate.